Mulanje Mission Hospital

Ons ziekenhuis, het Mulanje Mission Hospital (MMH) is gevestigd in het Mulanje district, in het zuidoosten van Malawi. In het directe verzorgingsgebied van MMH zijn ongeveer 100.000 mensen afhankelijk van onze medische zorg. Daarnaast is er een samenwerking met het Districtziekenhuis van Mulanje waarbij we samen voorzien in medische zorg in een groter gebied van ongeveer 675.000 inwoners. Het bereik van MMH wordt daarbij uitgebreid doordat mensen vanuit andere gebieden en steden, zoals Blantyre, en zelfs vanuit Mozambique naar Mulanje reizen om toegang te krijgen tot onze zorg.

 

Mulanje is één van de armste gebieden in de wereld met een hoge prevalentie van HIV. Het gebied is ruraal en verarmd. 80% van de mensen in ons gebied zijn kleinschalige boeren. Daarnaast is het zeer dichtbevolkt, het is dichtstbevolkte district van Malawi (DHS, 2018). De bevolkingsgroei is hoog met 2,6% en daarbij is 43% van de bevolking jonger dan 15 jaar (Malawi Population and Housing Census 2018). Er is sprake van een hoge prevalentie van tienerzwangerschappen, die onder de zorg vallen van MMH. Maar liefst 31% van de Malawiaanse vrouwen van 20-24 jaar beviel voor hun 18e jaar (Unicef, 2019).

 

Het ziekenhuis heeft naast de reguliere afdelingen een grote verlosafdeling (3000 bevallingen per jaar) en een Hiv-polikliniek. Daarnaast bieden we chirurgische en neonatale zorg. Tevens zet MMH zich sterk in voor gezondheidsbevordering onder de bevolking. We investeren in preventie, zoals malariabestrijding en verbetering van de hygiëne met schoon water en openbare toiletten, bieden hulp bij rampen zoals na de cycloon Idai in 2019, en investeren in duurzame inkomsten in ons verzorgingsgebied. MMH biedt steun aan 750 wezen en 300 patiënten met een palliatieve aandoening. Daarnaast hebben we een programma voor duurzaam levensonderhoud opgezet, waarbij betere vormen van landbouw, kleinschalige bedrijven als bijenteelt en verbeterde voeding en viskweek bevorderd worden. Ook heeft MMH een bijzondere band met de gevangenis van Mulanje, waar we wekelijks een kliniek runnen en voedselondersteuning bieden. Hierdoor is het aantal ondervoede gevangenen teruggedrongen en zijn de levensomstandigheden verbeterd. Het ziekenhuis heeft zeer sterke banden met de lokale gemeenschap en een uitstekende staat van dienst in het runnen van public health projecten.