Zikomo! (Welcome!)

Gepubliceerd op 15 augustus 2022 om 09:40

Na de voorbereidingen in Nederland begint de reis naar Malawi. Op woensdagmiddag vertrekken we op tijd naar Amsterdam om in een lange rij te wachten voor de douane. Na 2,5 uur wachten in de rij krijst Jort van ongeduld. Perfect, want daardoor kunnen we de rest van de rij inhalen. Onze vlucht is van Amsterdam - Stockholm - Addis Ababa naar Blantyre. Helaas komen we te laat aan op Oslo waardoor wij onze volgende vlucht op 10 minuten missen. Na een verblijf van 2,5 dag in Stockholm kunnen we verder vliegen. De vlucht gaat van Stockholm - Oslo - Stockholm - Addis Ababa - Blantyre. De retour naar Oslo was volgens de vliegtuigmaatschappij noodzakelijk om de vlucht naar Addis Ababa te halen. Uiteindelijk komen we zaterdagmiddag in Blantyre, Malawi aan. Daar worden we opgehaald door David die ons naar ons nieuwe 'thuis' brengt. In Mulanje worden we warm welkom geheten door Arie en Lisanne. We rusten uit van de lange reis, maken wat wandelingen en maken kennis met de mensen om ons heen.

 

Wonen

Ons huis is samen met huizen om ons heen eigendom van Mulanje Mission Hospital. In deze huizen woont personeel en hun familie die in het ziekenhuis werken. Mulanje Mission Hospital is een toewijding van de Curch of Central Africa Presbyterian (CCAP). De CCAP is de grootste protestante denominatie in Malawi. Het heeft veel plaatselijke gemeenten hier en is verdeelt in vijf verschillende synoden in Zambia, Zimbabwe en Malawi. De CCAP Mulanje behoort tot de Blantyre Synod. Ook het kerkgebouw staat op het terrein waar wij wonen, aan de voet van de Mount Mulanje. 


Achtergrond

Na de aankomst en reizen van David Livingstone door Afrika rond 1840 zijn er Schotse presbyteriaanse kerken hier gesticht. De Free Scottisch Church, Church of Scotland en Dutch Reformed Church lagen ten grondslag aan het ontstaan van de CCAP. De Blantyre Synod is in 1876 gesticht vanuit The Blantyre Mission waar een kerk en school zijn gestart. De Blantyre Mission startte ook met het uitvoeren van medische werkzaamheden waarna Blantyre Mission Hospital is geopend in 1896. Vanuit het missionaire werkt vanuit Blantyre is het werk in Mulanje ontstaan.


Ziekenhuis
De eerste locatie van het ziekenhuis was op de helling van de prachtige berg Mount Mulanje. Deze locatie was gekozen om aan de aandacht van de slavenhandelaars te ontsnappen. Toen vanaf 1928 de slavenhandel is afgeschaft en verboden is Mulanje Mission Hospital verhuist naar de huidige locatie. Naast het ziekenhuis is er een primary school (basisschool), kerk en trainingsgebouw voor leerkrachten. Uiteindelijk is Mulanje Mission Hospital (MMH) gegroeid tot haar huidige vorm. 

 

Het ziekenhuis heeft naast de reguliere afdelingen een grote verlosafdeling (3000 bevallingen per jaar) en een Hiv-polikliniek. Daarnaast biedt het chirurgische en neonatale zorg. Tevens zet MMH zich sterk in voor gezondheidsbevordering onder de bevolking. We investeren in preventie, zoals malariabestrijding en verbetering van de hygiëne met schoon water en openbare toiletten, bieden hulp bij rampen zoals na de cycloon Idai in 2019, en investeren in duurzame inkomsten in ons verzorgingsgebied. MMH biedt steun aan 750 wezen en 300 patiënten met een palliatieve aandoening. Daarnaast hebben is er een programma voor duurzaam levensonderhoud opgezet, waarbij betere vormen van landbouw, kleinschalige bedrijven als bijenteelt en verbeterde voeding en viskweek bevorderd worden. Ook heeft MMH een bijzondere band met de gevangenis van Mulanje, waar we wekelijks een kliniek runnen en voedselondersteuning bieden. Hierdoor is het aantal ondervoede gevangenen teruggedrongen en zijn de levensomstandigheden verbeterd. Het ziekenhuis heeft  zeer sterke banden met de lokale gemeenschap en een uitstekende staat van dienst in het runnen van public health projecten.


Eerste weken
Tijdens de eerste weken van ons verblijf in Malawi wennen wij aan het leven hier. We worden hartelijk ontvangen door de gemeenschap in Mulanje. De eerste keer in de kerk worden we warm onthaald en welkom geheten. Het koude seizoen komt ten einde en het begint warmer te worden. Rond oktober en november zal het hoogtepunt qua warmte zijn. Na een week wennen aan ons huis, de omgeving en regelen van wat praktische zaken gaan we op vakantie. De laatste weken in Nederland, het afscheid nemen in Nederland, de reisweek en de eerste week in Malawi vroeg veel van ons gezin. Zodoende hebben we wat tijd met het gezin, kunnen we uitrusten en voorbereiden op het werk.

Vakantie
In de vakantie rijden richting het noorden waar we de stad Zomba doorkruisen naar het National Park Liwonde. We verblijven een aantal dagen in het park en doen een safari. Tijdens de safari zien we nijlpaarden, leeuwen, olifanten, antilopes en veel bijzondere vogels. Tijdens het verblijf bij Kutchire Lodge in Liwonde ontmoeten we veel Nederlandse en Duitse reizigers. Na een aantal dagen vertrekken we naar Lake Malawi / Nyasa en verblijven in Monkey Bay aan het strand. Een prachtige en rustige plek om te zwemmen, eten en mensen te ontmoeten. Het was veilig om te zwemmen werd ons verteld maar na het zien van een 2,5 meter zwemmende krokodil twijfelde we daar wel aan. Gelukkig bleef die op veilige afstand en konden we lekker afkoelen in het water. Een kano huren behoorde ook tot de mogelijkheden, maximaal 30 minuten. Na een aantal minuten kwam ik er al achter waarom; de kano was lek. Tijdens ons verblijf waren er problemen met de elektriciteit, hier kon ik mijn kennis delen en heeft de noodstroom op zonne-energie weer in werking kunnen stellen. Na een aantal dagen keren we terug naar ons huis in Mulanje. 

Eerste werkweek
Na een week vakantie start de eerste werkweek. Annelien start haar eerste schoolweek als leerkracht. Elke ochtend start de school om 7.00 en eindigt voor de middag en de warmte. Annelien geeft les aan 4 kinderen in de leeftijd van 4, 5, en 7. Dit zijn Nederlandse kinderen van artsen die hier in MMH werken. Dynamisch vanwege de verschil in leeftijd en niveau. Ze geniet erg van haar werk en de kinderen genieten van de nieuwe juf. Ikzelf begin later in deze maand zo heb ik wat tijd om onze nanny te helpen met Jort en kan ik alvast wat voorbereidend werk uitvoeren vanuit huis. 

Onze kinderen
Voor Stan ook een grote verandering in zijn leven; groep 1 in Malawi en zijn moeder als juf. Hij houdt zich strikt aan het vragen naar 'Juf Annelien' in plaats van 'Mama'. Stan is helemaal gelukkig nu hij eindelijk naar de 'basisschool' gaat. Hij had hier lang naar uitgekeken en kan snel zijn draai goed vinden. 
Voor Jort is het erg wennen in Malawi, logisch natuurlijk. Hij geniet van de (straat)honden en kruipt er graag achteraan. Hij kan steeds verder lopen en is helemaal gelukkig met de vrijheid om zich heen. Onze nanny Alice zorgt voor hem, dat is nog wel even wennen. 

Leven
Het leven in Malawi is natuurlijk heel anders dan in Nederland. Tijd is een ruim begrip. De dag start met het eerste daglicht. Men veegt de tuin en het huis dagelijks meermaals en steekt het afval in de brand. Men neemt tijd om een gesprek te voeren. Men wandelt, neemt de fietstaxi of een minibus (aantal zitplaatsen zijn geen vast gegeven). Dingen voor elkaar krijgen kost nou eenmaal tijd, dat merk je dagelijks bij het doen van boodschappen, werkzaamheden uit laten voeren en administratieve werkzaamheden zoals een auto op naam zetten of een verzekering regelen. Weg met de westerse efficiëntie waar tijd geld is, strakke regels, werkvoorschriften, richtlijnen, procedures en een veilig sociaal vangnet. Welkom voor de Afrikaanse warmte met puurheid van leven, leven bij de dag, overleven, geen geld is geen eten.
Het was hartver- scheurend en verwarmend hoe we zaten de lunchen in de tuin na onze kerkdienst en iemand aanschoof om mee te eten die al een tijd niet meer op had. Of een jongen bij het tankstation die op z'n knieën bedelend vraagt om eten. Voor een deel van de bevolking is het leven hier zwaar, vooral na COVID en de Rusland - Oekraïne oorlog. De inflatie is ongekend hoog en voedsel is onbetaalbaar geworden. We hopen en bidden dat ons werk hier direct of indirect tot zegen mag zijn voor de bevolking om ons heen.

Wij hopen jullie op de hoogte te houden van ons werk, leven en belevenissen in Malawi. Hieronder zijn wat foto's te zien van de afgelopen weken. Misschien dat we in de toekomst ook wat vlogs maken zodat jullie een indruk hebben van het leven hier. 

Jan Pieter 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

 »